Wizyty
Dzisiaj: 80
Wszystkie: 71857

Czy produkty kwaszone są zdrowe?

Start » Czy produkty kwaszone są zdrowe?

  • Zdrowa kiszona kapusta
    Zdrowa kiszona kapusta

Kiszone ogórki i kiszona kapusta są przysmakami typowo polskimi, które cieszą się u klientów wielkim powodzeniem i których skosztowania większość z nas nie potrafi sobie odmówić.

Jaki wpływ mają kiszone ogórki i kiszona kapusta na nasze zdrowie? Czy warto, ze względu na zdrowie i dietetykę sięgać po kwaszone ogórki i kwaszoną kapustę?

 

Zawartość witamin  w produktach kwaszonych

 

Kiszenie i mrożenie są metodami konserwacji żywności, dzięki którym ocalona zostaje większa część witamin i składników mineralnych wyjściowo zawartych w warzywach (dotyczy to gównie witaminy C i prowitaminy A, które są nieodporne na podgrzewanie). Wysoka zawartość witaminy C w produktach kwaszonych pozwala uzyskać wyższą odporność na infekcje. Ponadto kiszone ogórki nie zawierają askorbinazy, która niszczy witaminę C. Inne witaminy, należące do grupy B, których ilość ulega zwiększeniu podczas procesu kiszenia wpływają pozytywnie na pracę układu nerwowego i koncentrację. Zwiększają również przemianę materii, ułatwiając trawienie białek, węglowodanów oraz tłuszczów. Popularne produkty kiszone mają w swoim składzie także witaminę E oraz K, składniki mineralne (potas, wapń, magnez, żelazo, cynk, fosfor). W efekcie korzystania z produktów kwaszonych poprawia się stan naszej skóry, włosów czy paznokci.

 

Wpływ spożywania produktów kwaszonych na odchudzanie się

 

Kwaszone ogórki i kiszona kapusta posiadają wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Dzięki temu po spożyciu produktów kwaszonych dłużej czujemy się syci. Spożywanie kwaszonek ułatwia także trawienie, dzięki czemu szybciej zachodzi spalanie kalorii. Jednocześnie przyspieszeniu ulegają procesy metaboliczne w naszym organiźmie. Produkty kwaszone z wysoką zawartością błonnika pomagają też w likwidowaniu zaparć, które są częstą przypadłością osób puszystych. Podsumowując - spożywanie produktów kwaszonych ułatwia utrzymanie wzorowej linii.

 

 

Produkty kiszone zawierają mniej cukrów

 

Naturalne procesy towarzyszące kwaszeniu produktów spożywczych powodują, że węglowodany ze świeżych surowców zostają zużyte do fermentacji, wynikiem tego jest niska kaloryczność kwaszonych produktów. Warto o tym pamiętać. Warto wspomnieć fakt, iż w ten sposób zostaje poprawiona przyswajalność składników odżywczych przez organizm. Innymi słowy kiszenie warzyw poprawia strawność. W czasie fermentacji podczas kiszenia produktów spożywczych zostają też usunięte m.in. substancje gazotwórcze.

 

 

Działanie antynowotworowe kiszonych produktów spożywczych

 

Najnowsze badanie wskazują na zawartość w popularnych kiszonkach izotiocyjanianów, substancji, którym przypisuje się działanie antynowotworowe. Na działanie antyrakowe produktów kiszonych wskazuje również zawartość w nich antocyjanów, silnych antyoksydantów. Kiszonki działają też antystresowo, mogą pomagać w leczeniu depresji. Kiszone produkty spożywcze wykazują również właściwości wzmacniające, dzięki zawartości fitocydów, walczących z bakteriami i wirusami.

 

 

Tekst opracowany na podstawie: http://www.papilot.pl/odzywianie/14686/Czy-ogorki-kiszone-sa-zdrowe.html

Zobacz wszystkie | Strony:
  • GUTIMEX - godziny pracy

    pon. – piątek 08:00 – 20:00
    sobota 08:00 – 20:00

  •  

    Swojczany 216, 32 - 250 Charsznica


    TEL/FAX:  (041)383-75-36


    email: krawiec78@gmail.com

     

     

    KRAWIEC KRZYSZTOF GSM: 504-272-401

     

     

    KRAWIEC AUGUSTYN GSM: 604-064-892

  • GUTIMEX - dane firmy

    Gospodarstwo Warzywno-Rolne "GUTIMEX" Krawiec Krzysztof

    NIP: 659-134-00-89

Zobacz wszystkie | Strony: